Undertecknad har spenderat oräkneliga timmar själv på gamla Grisslan. Ensamsegling är helt underbart om man bara utrustar sin folkbåt med de rätta detaljerna.

Folkbåtens rigg har likränna för replik. Alltså en skåra i masten i vilken mastliket införs då man sätter segel. Om man har tänkt sig att segla ensam så kan denna detalj vara en ren förbannelse.

Ensamseglaren måste kunna styra samtidigt som han sätter segel, och behöver därmed ha fallen neddragna till sittbrunnen. Om det blåser så är det i princip ogörligt att gå upp på fördäck och hissa storen utan någon som styr.

Att via kindblock och avlastade eller cleats dra fallen över rufftaket och ned i sittbrunnen är en baggis, men detta räcker oftast inte. Anledningen? Repliket kinkar där det skall in i likrännan. Lösningen? En storsegelinförare. Aldrig hört talas om sådana? Inte konstigt, eftersom detta är en synnerligen smal produkt. Detta märks sannerligen också på priset. Denna lilla pryl kostar runt 400 kr per styck.Dessa små raringar anlände med Schenker idag, och sitter om några månader på våra nya folkbåtar Pierina och Evelina. Införaren placeras strax under likrännan och matar in seglet i densamma.

Nästa bekymmer för ensamseglaren, och ett större sådant, kommer när stoden skall ned. Segel med replik lossas ju naturligtvis helt ifrån masten då de tas ned, och om det då blåser en smula så åker hela rasket ned i havet. Mycket svårt att bärga ensam!

Lösningen? Lazy Jacks. D v s ett gäng linor och block på ömse sidor om bommen som bildar en "säck" som storseglet lägger sig i istället för att fara över bord.

På denna somriga bild från Östergötland syns Grisslans Lazy Jacks som två linor från ömse sidor om masten vid fiolstaget och via tvenne block bildar två upp-och-nedvända Y'n på var sin sida av bommen. Ta-daa! Problemet löst.

Det är mig en komplett gåta varför man ens överväger att segla utan Lazy Jacks! Det är ju inte direkt en ny lösning heller. Varenda gammal gaffelrigg har dem. Det finns färdiga kit att köpa, men det blir billigare att köpa grejerna själv på Biltema.

Jag återkommer med exakt beskrivning när jag monterat dessa undergörande lösningar på Evelina och Pierina i vår!

1 comment

  • Anders

    Håller helt med dig, Lazy Jacks är ett måste vid ensamsegling och bra annars också. Benns bjuder på vad jag tycker är en fungerande lösning på sin hemsida, helt gratis!

Comments are closed.